Лиляна Павлова: Водната реформа тръгна, по 3 направления сме готови 10.09 | 20:43

Налице е и първият договор между ВиК Асоциация и общинско дружество - в Смолян

От iNews.bg

Основните стъпки на ВиК реформата вече приключиха в няколко направления – регистрирани са асоциации, подготвени са договори между асоциации и оператори, а в 16 области на страната операторите са консолидирани и има по един, с който ще се сключи договор за съответната обособена територия.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, съобщи Фокус.

В тези области ще се изработят първите прединвестиционни проучвания, като за област Смолян вече е готов, а за още 14 се провежда процедура за избор на изпълнител, уточни тя.

Междувременно днес е сключен и първият договор между Асоциация по ВиК – Смолян и ВиК – Смолян. Така операторът става първият, който ще бъде бенефициент по новата Оперативна програма "Околна среда" и в областта ще могат да се реализират инвестиции в размер на 50 млн. лв. до 2020 г. според предвижданията на разработеното пилотно за нея регионално прединвестиционно проучване. 

Очакваме останалите договори да влязат в сила след изборите, каза още министър Павлова. И допълни, че с останалите 12 области, в които няма окрупнени оператори ще се проведат разговори с новите общински ръководства, пред които ще се разяснят целите на реформата. Ако те не се окрупнят няма да получат достъп до средствата по ОПОС, предупреди тя. 

Водещи

Най-четени