Липсата на инвестиции остави хората на тъмно и студено 28.11 | 12:31

Още в началото на мандата предупредих, че ще има проблеми, каза Стойнев

От Десислава Маданска

Липсата на инвестиции и ремонтни дейности от страна на ЕРП-тата са причината да има аварии в в електрозахранването. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев при откриването на двадесет и петата сесия на българо-иракския Смесен комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество, информира БТА.

"Когато застудява времето, е нормално да има аварии и това се случва в цял свят", каза министърът в отговор на въпрос дали има селища без ток заради падналия сняг.

За съжаление през годините не са правени инвестиционни ремонтни дейности, добави Стойнев.

Той припомни, че още в началото на мандата е предупредил, че е възможно да има проблеми, тъй като в продължение на три години и половина не са правени инвестиции в мрежата, а дефицитът в системата на енергетиката е 2,5 млрд. лв. Министърът обаче добави, че се работи по проблемите и ще бъдат отстранени.

Стойнев добави, че амбицията на правителството е да се постигнем намаление на цената на природния газ. Той допълни, че всичко е въпрос на преговори с руската страна и не се ангажира с колко точно може да е евентуалното намаление.

Министърът коментира още, че трябва да се засили достъпът на иракски бизнесмени до България, както и на български бизнесмени до Ирак.

"Трябва да подобрим транспортните ни връзки, да имаме директен достъп между двете столици. Това е пътят, по който трябва да вървят двата народа", каза министърът.

Той добави, че ще бъде радостен, ако повече иракски туристи дойдат в България и повече български туристи посетят Ирак.

Водещи

Най-четени