Липсата на субсидии – проблем за производителите на зеленчуци 05.07 | 13:23

Отново излязоха на протести в Русенско

От Филипа Тодева

Проблемът с българските плодове и зеленчуци е в липсата на субсидии за производителите им, смята Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България. Той обясни, че в Турция и Македония производството се субсидира на тон експортирана продукция.

Такъв е случаят с дините, сините сливи и останалите плодове и зеленчуци с по-голямо производство в тези страни, които са извън Европейския съюз, и които заливат пазарите ни.

"Точно това е и проблемът на нашите производители в Петрич, които трудно се конкурират", обясни Христо Цветанов.

Той бе категоричен, че що се отнася до вноса от Гърция, като страна от ЕС, говорим за нерегламентиран такъв - с нулеви ставки, със занижена цена на продукцията.

Днес отново десетки зеленчукопроизводители протестираха в Русенско срещу ниските изкупни цени на продукцията им, допълва БТА. Те излязоха на пазара в град Сливо поле, Русенско, с плакати с надписи "Изберете българското" и "Субсидия за дребния земеделски производител".

В знак на протест изсипаха на земята кашони с домати, краставици, дини, пъпеши и тиквички, след което ги намачкаха с автомобил и бус. "Пазарите са заринати с вносна продукция, която е нерегламентирана", каза един от зеленчукопроизводителите Стоил Ясенов. 

Зеленчукопроизводителите искат правителството да реагира много бързо и да излезе с позиция каква субсидия на килограм зеленчук ще бъде дадена, както и да се ограничи вносът.

Те заплашиха, че ако това не се случи, следващата седмица ще протестират на Дунав мост. 

Водещи

Най-четени