Лозарите ще бъдат обезщетени за преструктуриране и конверсия на лозя 06.06 | 13:12

Целта на обезщетението е да подпомогне производителите на грозде

От Кремена Бедерева

От 15 юни 2012 г. в ДФ "Земеделие” започва прием на заявления за парично обезщетение за загуба на доход, вследствие прилагане на мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя”.

Целта на обезщетението е да подпомогне производителите на грозде и ползватели на финансова помощ по мярката за периода от изкореняване на лозовото насаждение до момента, в който новозасаденото лозе започне да дава плод.

По този начин ще се повиши конкурентоспособността на винопроизводителите и ще се осигури справедлив жизнен стандарт на съответната земеделска общност, съобщават от фонда.

Парично обезщетение ще се изплаща на бенефициенти получили финансова помощ по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя” за дейност Презасаждане със или без промяна на местонахождението на лозята, със или без смяна на сорта с възможност за увеличаване на броя на лозите в хектар.

Кандидатите трябва да са подали единно заявление за подпомагане и сключили договор с ДФ "Земеделие” – РА след 1 август 2009г.

Размерът на обезщетението, както и сроковете за подаване на заявления за плащане и необходимите документи, са определени със заповед на министъра на земеделието и храните. Заповедта и образецът на заявлението за парично обезщетение могат да бъдат изтеглени от www.dfz.bg, раздел "Селскостопански пазарни механизми” – сектор "Вино”.

Заявления се приемат само в Централното управление на РА – гр. София, ул. "Гусла” № 3, след предварително записване на телефони (+ 359) 2 8187 505, (+ 359) 2 81 87 513, (+ 359) 2 81 87 533, и тел. (+ 359) 2 81 87 514. 

Водещи

Най-четени