Лондон иска богатите да "извадят" бедните от кризата 29.08 | 13:49

Обмислят допълнителен данък за най-богатите англичани

От Ралица Стоянова

Да се въведе извънреден данък за най-богатите, докато страната води "икономическа война", призова вицепремиерът на Великобритания Ник Клег, информира Reuters.

"Ако искаме да останем сплотени и проспериращи като общество, хората със значително лично богатство трябва да допринесат с повече", обяви той. Клег, който е лидер на либералдемократите, заяви, че се впуска в битка, за да убеди коалиционните си партньори от Консервативната партия за необходимостта да се гарантира, че богатите ще понесат по-голямата тежест от "икономическата болка”, пише Econ.bg.

Вицепремиерът посочи, че евентуалният допълнителен данък ще падне върху богатството, а не върху доходите, тъй като няма планове за промяна на новата максимална ставка на данъка върху доходите.

Най-вероятно новият данък ще бъде въведен временно, за период от около 4 години.

И във Франция тази година президентът социалист Франсоа Оланд прекъсна спокойствието на богатите, като предложи 75-процентен данък за тези, които печелят над 1 млн. евро годишно.


Подобно предложение няколко пъти от началото на кризата направи и американският президент Барак Обама. Тази идея получава подкрепа от някои от богатите американци като писателя Стивън Кинг и милиардера Уорън Бъфет.

Дори и у нас имаше такава идея, лансирана през февруари от левицата в лицето на Сергей Станишев и бившия министър на икономиката Петър Димитров. Предложението на БСП беше да се въведат по-високи данъци за богатите и по-ниски за по-бедната част от населението. В същото време точно левицата по време на управлението на Тройната коалиция въведе единния 10-процентен плосък данък.

Водещи

Най-четени