Лукарски: Много от малките и средните фирми фалират на третата година 31.03 | 16:35

Бидзнес инкубатор в Кърджали ще помага на малки и средни фирми от региона, като им предоставя помещения под наем при облекчени условия

От iNews.bg

Голяма част от фирмите от малкия и средния бизнес просъществуват в рамките на три години и фалират, а това е една от причините за нестабилността на икономиката. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в Кърджали при откриването на "Бизнес инкубатор Кърджали".

Той допълни, че тези фирми по принцип са гръбнакът на по-голямата част от развиващите се европейски икономики. За това и целите на ОП "Иновации и Конкурентоспособност 2014-2020" е да се избегне този момент и да направи така, че след реализирането на проект по програмата да има реален продукт с добавена
стойност.

Министър Лукарски посочи, че изграденият бизнес инкубатор по проекта в Кърджали е финансиран от оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 година. В рамките на три години той ще помага на малки и средни фирми от региона, предоставяйки им помещения под наем при облекчени условия. Ще извършва обучения, квалификации и преквалификации и ще дава консултации за създаването на малки иновативни фирми.

През новия програмен период 2014-2020 чрез ОП "Иновации и Конкурентоспособност" се очаква да бъдат подпомогнати близо 9000 предприятия, каза още министър Лукарски. Той допълни, че до края на април предстои да бъде обявена и първата процедура, насочена към подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия.

Водещи

Най-четени