Луксозните имоти първи излизат от кризата 09.01 | 15:52

Най-бавно ще се възстановят продажбите в ски курортите

От Десислава Маданска

Възстановяването на имотния пазар ще продължи през тази година. Много от купувачите, които вече от няколко години отлагат покупката на имот, ще се завърнат на пазара в София и другите големи градове на страната, отчитат от компания за недвижими имоти. Според брокерите този процес ще бъде стимулиран и от подобряването на условията по ипотечните кредити и политиката на банките да улесняват достъпа на купувачите до финансиране.  Прогнозите са най-бързо да се възстанови пазарът на луксозни имоти. Най-активни ще са българските и руските купувачи.

Брокерите обаче не очакват съществена промяна в цените на имотите. Прогнозата ми е те да запазят стабилност и да покажат, че спадовете са в миналото.

От компанията отчитат, че през миналата година данните за имотния пазар са били преди всичко положителни, което показало сигнали за започнало възстановяване от кризата. Обемите продажби на имоти нараснали, спадът на цените спрял, а обемът на новоотпуснатите жилищни кредити нараснал.

Най-атрактивен за купувачите през миналата година си е останал пазарът на имоти в София, като обемите от сделки отбелязаха ръст от около 10% на годишна база. Морските ваканционни имоти излязоха от кризата и през 2013 г. уверено продължиха да привличат интерес. Продажбите им се увеличиха с около 20%. 

За разлика от морските, ски курортите все още остават под натиска на относително слабо търсене. Затова и цените там все още не успяват да се стабилизират. Очакванията са именно тези имоти най-трудно да се възстановят от кризата. От друга страна това дава много възможности за покупки на ниски цени.

Водещи

Най-четени