Луксозните имоти се завръщат в играта 29.06 | 14:14

Най-търсени са къщите в Бояна и Драгалевци

От Десислава Янкова

Активността на пазара за луксозни имоти се е увеличила с 4% само за първото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца. Това се посочва в анализа на компания, специализирана в продажбата на имоти във високия ценови сегмент.

Най-търсени са къщите в Бояна и Драгалевци, с гледка към Витоша, като от началото на годината досега са продадени няколко на цени между 400 000 и 600 000 евро. Дворът трябва да е не по-малък от 1 декар. Вече дори има реализирана сделка за над 1 млн. евро. По-младите купувачи пък се интересуват от пентхаус-апартаменти с панорамна гледка.

Миналата година, примерно, профилът на най-търсения имот е бил малко по-различен - Аристократични жилища в стари централни столични сгради, на които е необходим основен ремонт.

Между 1 500 и 1 700 евро средно върви квадратният метър на къщи и апартаменти от високия ценови сегмент в София. Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и кв. "Иван Вазов” с цени от около 2 000 евро на квадратен метър.

Активизиран е и пазарът на наеми, като броят на сделките е скочил два пъти в сравнение с година по-рано. Брокерите споделят, че най-предпочитане за наемане са обзаведени къщи в Бояна с между 4 и 5 спални, както и големите апартаменти в "Лозенец" и района на Докторската градина.

В сравнение с останалите сегменти пазарът на луксозни имоти продължава да се възстановява по-бързо. Една от причините е, че купувачите на подобни имоти имат достатъчно голям собствен капитал и не разчитат на външно финансиране.

Основно купувачи на по-скъпите имоти са българи или чужденци, които заемат висши управленски позиции в международни компании или развиват свой бизнес.

Брокери споделят, че вече отнема доста по-кратко време да се намери нов собственик на имота. 

Водещи