Лютеница по стандарт – от есента 10.05 | 12:02

Експерти не очакват ръст в цените

От Миглена Иванова

Работна група започва работа от утре, 11 май, по браншови стандарт за лютеницата и кетчупа.

Това съобщи пред журналисти директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

Чрез браншовия стандарт ще се въведе минимален праг на качество на лютеницата, така че да се запази традиционният ѝ вкус, посочи Войнов.

Работната група предстои да уточни разрешените и забранените съставки, които ще се влагат в лютеницата. Те ще бъдат съгласувани с експерти от агенцията и технолози, като ще се стъпи на Българския държавен стандарт за лютеницата от 1975 г. Според него се разрешава на влагането на ябълково пюре, картофено нишесте и други подобни съставки за сгъстяване.

Със сигурност обаче новият браншови стандарт ще забранява използването на тиквено пюре, съобщи Йордан Войнов. Многообразието от рецепти обаче ще бъде запазено.

Производителите, които искат да правят лютеница по новия браншови стандарт, ще трябва да се съобразяват с разрешените и забранените съставки на традиционната лютеница.

Контролът на продукта ще се осъществява съвместно от агенцията по безопасност на храните и Съюза на преработвателните на плодове и зеленчуци. Предстои двете организации съвместно с потребителски асоциации да разработят програма за мониторинг и контрол.

От агенцията и съюза поеха ангажимент да защитят и регистрират през европейската комисия традиционен продукт лютеница.

Йордан Войнов очаква окончателния вариант на браншовия стандарт да бъде готов през лятото, а в началото на есента, заедно с новата реколта, да влезе в сила.

Експертите не очакват масово повишаване на цените заради многообразието от рецепти и различните ценови равнища в момента на пазара.

Водещи

Най-четени