МВФ: Глобалната финансова стабилизация продължава 14.04 | 10:25

Геополитически фактори могат да забавят стабилизирането на финансовите институции

От iNews.bg

Финансовата стабилизация в световен мащаб продължава през последните шест месеца, подкрепена от макроикономическото развитие и продължаващия ефект от политиките на правителствата в областта. Този извод направи Международния валутен фонд (МВФ) в нов доклад.

Проблеми обаче все още има, допълват експертите.

Стабилизацията "на две скорости" - ограничена в развитите страни и бурна в развиващите се страни, поставя различни предизвикателства пред различните държави, коментират още от фонда. В развитите държави, които понесоха сериозен удар от финансовата криза, правителството и домакинствата все още имат големи задължения. Съответно и институциите още не са в добро финансово здраве.

В същото време обаче развиващите се пазари се радват на силен ръст на вътрешното потребление и увеличаване на търсенето на кредити. При това положение ще бъде необходимо внимателно анализиране на политиката на финансовите институции.

Заплаха за финансовата стабилност в световен мащаб от страна на геополитически фактори също не липсва – високата цена на суровините и петрола, както и кризата в Северна Африка и Близкия Изток поставят въпросителни относно стабилността на финансовия свят, смятат от МВФ.

Държавите, в които банковият сектор още не е укрепнал, ще трябва да осигурят повече прозрачност (чрез реалистични стрес-тестове), рекапитализация, преструктуриране на банките и, ако е необходимо, закриване на слаби институции.

Водещи

Най-четени