МВФ дава 3 млрд. долара за Египет 06.06 | 11:08

На срещата в Довил Г-8 реши да отпусне 35 млрд. долара за развитие на региона

От iNews.bg

Международния валутен фонд (МВФ) отпусна 3 млрд. долара по програмата за икономическо стабилизиране на Египет, съобщиха от фонда.

Едногодишното стенд-бай споразумение беше подписано в Кайро късно снощи. Мерките в него целят подкрепа на икономическото възстановяване, създаване на нови работни места и подкрепа на бедните домакинства в страната. С помощта на средствата от МВФ Египет ще окуражи развитието и на частния сектор, се казва още в официалното изявление на организацията.

Египет е първата държава то Близкия Изток и Северна Африка, която получава помощ от международна институция след революциите в началото на годината. През миналия месец на заседанието на Г-8 в Довил беше договорена финансова подкрепа в размер на 35 млрд. долара за региона през следващите пет години.

От МВФ отбелязват, че през последните месеци бюджетният дефицит на Египет се увеличава заради извънредните мерки, свързани с протестите в страната. Този голям дефицит ще бъде покрит с финансовата помощ на чужди инвеститори и финансови институции.

Водещи

Най-четени