МВФ иска увеличение на капитала си 20.04 | 15:48

Целта е да се справи с дълговата криза в еврозоната

От Петя Бързилска

Международният валутен фонд (МВФ) призовава капиталът му да бъде увеличен, за да може да се справи с дълговата криза в еврозоната. Това начинание може да бъде спряно, след като вчера стана ясно, че като условие за предоставянето на средства Бразилия настоява за по-голямо финансиране от страна на Фонда за развиващите се икономики, предаде Reuters.

Бразилският финансов министър Гуидо Мантеда постави условието след среща с другите страни-членки от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). "Все още не сме готови да определим точна сума, защото има условия, които страните трябва да изпълнят – т.е. дали ще се съобрязаят с въвеждането на реформи", каза Мантеда.

Помощта от Китай, Русия и Бразилия е изключително важна, ако МВФ иска да засили финансовата си мощ до необходимото ниво. По-рано изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард заяви, че иска да се събере допълнителни 400 млрд. евро за справяне със затрудненото положение на Стария континент. Засега страните от Европа и Япония са заявили, че ще предоставят 320 млрд. евро. В момента Фондът се надява на помощта на страните-членки на БРИКС, за да се запълни дупката.

Същевременно Г-20 заяви, че дълговата криза в еврозоната застрашава световния икономически растеж и че отговорни за справянето със ситуацията са самите европейски правителства. Финансовите министри на Канада и Австралия се присъединиха към исканията на САЩ и МВФ, които настояват Европа да увеличи усилията си за овладяване на кризата, която стигна и Испания, предаде агенция "Блумбърг".

Водещи

Най-четени