МВФ ни хвали, значи се справяме, каза Бойко Борисов 10.05 | 14:30

И Дянков припомни, че бюджетният дефицит намалява

От Ивайло Ачев

Устойчивостта на България по време на световната криза е осигурена благодарение на решителната политика и финансовата дисциплина. Това е основното заключение на последния доклад на МВФ за страната ни и то е доказателство за работата на правителството, заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на реновирани отделения на Специализираната болница за активно лечение по онкология, предаде БТА.

Борисов направи коментара си във връзка с изказване на бившия премиер Сергей Станишев, който критикува кабинета за фискалната политика.

"Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 г. цел за фискален дефицит, реформите за повишаване на събираемостта на ДДС дават заслужаващи поздравления резултати. Неотдавнашната пенсионна реформа ще донесе значителни икономии от 4% от БВП в средносрочен план. Ще трябва да се търси и решение за увеличаващия се фискален натиск на разходите за здравеопазване в средносрочен аспект. Банковата система остава добре капитализирана, ликвидна, печеливша и с ефективен банков надзор", допълни Борисов, цитирайки доклада на фонда.

Подобно на Борисов и финансовият министър Симеон Дянков изтъкна доброто състояние на държавните финанси. Дянков припомни, че дефицитът ни се е свил наполовина на годишна база, благодарение и на по-високите приходи в хазната.

Водещи

Най-четени