МВФ одобри първия транш от заема за Румъния 28.06 | 10:35

Страната сключи стенд-бай споразумение с фонда през пролетта

От iNews.bg

Международният валутен фонд (МВФ) приключи оценката на икономическото развитие на Румъния и одобри отпускането на първия транш от заема за северната ни съседка. Букурещ ще може да разчита на 430 млн. специални права за тираж*, чиято парична равностойност е 481 млн. евро.

Стенд-бай споразумението между МВФ и Румъния беше сключено на 25 март 2011 година. То е на обща стойност 3.09 млрд. специални права за тираж (около 3.5 млрд. евро). Споразумението влезе в сила на 31 март.

Според изявлението на борда на директорите на фонда Румъния е изпълнила всички програмни цели, а властите продължават с реформите. Тежките фискални и структурни реформи, които страната е предприела в миналото, сега помагат за връщането на доверието и стабилизацията на икономиката, допълват от МВФ.

От организацията допълват още, че Букурещ ще успее да посрещне фискалните цели за тази година. Все пак обаче са необходими още усилия за посрещане на целите за намаляване на бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2012 година.

 

*Специалните права на тираж (SDR) са безналични платежни активи, които се разпределят между членовете на Международния валутен фонд. Всяка държава има своя сметка, в която са записани тези активи, изчислено спрямо вноската ѝ.

Водещи