МВФ отрича, че ще дава заем на Италия 28.11 | 11:19

"Ла Стампа" публикува информация, че се готви кредит от 600 млрд. евро за страната

От Ивайло Ачев

Говорител на Международния валутен фонд (МВФ) официално отрече появилата се в авторитетния италиански ежедневник "Ла Стампа" информация, че Фондът готви заем на стойност 600 млрд. евро за Италия, предаде Reuters.

Опровержението идва точно преди посещението на специална мисия на МВФ. Засега обаче не се знае точната дата на визитата.

Междувременно стана ясно, че на 5 декември новият италиански премиер Марио Монти ще оповести мерки за затягане на финансовата дисциплина в страната. Те най-вероятно ще включват повишение на жилищния данък и на данък продажби, както и увеличение на пенсионната възраст. Натискът на пазарите обаче може да принуди Монти да реагира дори по-бързо.

Допълнително напрежение за лидерите на еврозоната вероятно ще създаде и американския президент Барак Обама. Днес (28.11.11) той ще има среща с представители на ЕС във Вашингтон, където ще се дискутират последните оценки на Moody's за дълговото положение в еврозоната.

Във вторник (29.11.11) финансовите министри на еврозоната ще обсъдят подробностите около увеличението на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF/ESM). Очаква се Германия и Франция да поискат по-бърза фискална интеграция на всички членове на еврозоната.

Водещи