МЗХ: Брутната добавена стойност в селското стопанство с 5,2% ръст за 2014 г. 18.11 | 15:02

Износът на земеделска продукция със спад от 9%, при ръст на вноса от 1,4%

От Ростислава Иванова

Брутната добавена стойност в отрасъл "Селско, горско и рибно стопанство" е достигнала 3,722 млрд. лв. през 2014 г., като е регистрирала ръст от 5,2% спрямо 2013 г. Това отчитат статистическите данни в Аграрния доклад на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), одобрен на днешното заседание на правителството. Предварителните данни в него за 2015 г. пък показват, че брутната добавена стойност през първото тримесечие се е покачила с 5,1% на годишна база, а през второто – с 2,8%, посочва пресслужбата на правителството.

Според данните през 2014 г. износът на селскостопанската продукция е регистрирал спад от 9% на годишна база, а вносът е нараснал с 1,4%. Търговското салдо остава положително, задържайки се на относително високите си нива от 1,6 млрд. долара.

Предварителните данни сочат, че търговията със земеделски стоки се е покачила през първата половина на 2015 г., като спрямо същия период на 2014 г. отчита ръст от 29%. В абсолютна стойност търговията на земеделска продукция е нараснала до 346,8 млн. долара. Най-голям дял от износа отново заемат житните продукти, маслодайните семена и тютюнът, показват още данните.

Данните от доклада показват още, че по схемите за директни плащания и националните доплащания за 2014 г. (без мерките от Ос 2 на ПРСР) към края на май 2015 г. са оторизирани средства в размер на 1,440 млрд. лв. Към края на 2014 г. общо договорените публични средства по ПРСР 2007-2013 г. са в размер на 6,464 млрд. лв. (104,3% от бюджета на Програмата). Общо извършените плащания по ПРСР възлизат на близо 4,666 млрд. лв. (75,3% от бюджета), от които 4,429 млрд. лв. – към крайни бенефициенти, и 236,8 млн. лв. – по схемата за гаранционен фонд.

В подкрепа на земеделските производители в страната през 2014 г. са предоставени близо 192 млн. лева под формата на държавни помощи, в т. ч. 98,5 млн. лева са изплатени по схеми за държавни помощи от ДФ "Земеделие”, 50,4 млн. лева – чрез преотстъпване на корпоративен данък с цел инвестиции в земеделските стопанства, и 43,1 млн. лева – по схема за намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство, чрез система от ваучери за гориво.

Една от основните цели на МЗХ за 2016 г. е балансираното развитие в аграрния отрасъл и приоритизирането на интензивните сектори, се посочва още в доклада. Секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, трайни насаждения и биологично производство ще продължават да бъдат подпомагани чрез използване на възможностите по Първи стълб на Общата селскостопанска политика и чрез мерките на Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Чрез прилагане на директните плащания и ПРСР ще бъдат подпомогнати и младите и дребни земеделски стопани за увеличаване на производството и навлизането им на пазара, чрез което да се увеличат и доходите в сектор "Земеделие”.

Друг приоритет е улесняването на достъпа на земеделските производители до пазарите, като късите вериги за доставки на храни ще бъдат стимулирани. За подобряване на пазарните позиции чрез европейско и национално финансиране ще бъде подпомагано и създаването на групи и организации на производители. Освен мярката за общините в Селската програма, местното развитие на селските райони ще се подпомага и чрез прилагането на подхода "Водено от общностите местно развитие (ЛИДЕР).

 

 

 

 

Водещи

Най-четени