МЗХ: Родното земеделие става все по-модерно 30.08 | 14:38

Благодарение на подкрепата на еврофондовете обновяването на техниката ще продължи, прогнозира Танева

От iNews.bg

Всяка година продажбите на нова техника нарастват с до 8%, което е показател за създаване на модерно земеделие в страната. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на есенното изложение на БАТА АГРО в Стара Загора. По думите й, близо 75 000 трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20% от тях са на възраст до 10 години, а около 10% са на възраст до 5 г. При зърнокомбайните 25% от всички регистрирани към края на годината 11 5000 са на възраст до 10 години, а 10% са на възраст до 5 години.

Тя уточни, че от 2011 до 2015 г. включително, всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. "Очакваме благодарение и на новия прием по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанствата" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., през тази година продажбите на нова техника да продължат да нарастват" допълни Танева. Тя припомни, че при втория прием на проекти по подмярка 4.1 се очаква получателите на субсидии да бъдат с 36% повече от при първия, съобщиха от аграрното министерство.

"След оценката на ДФ "Земеделие” по мярка 4.1 досега са сключени 800 договора. Очакваният ръст означава, че подписаните нови договори ще бъдат малко под 1100. Увеличението ще дойде от по-ниския таван от 1 млн. евро за проект, който се въвежда от месец октомври. Самият прием ще бъде обявен в началото на същия месец. По закон обявлението трябва да бъде публикувано месец преди началото на приема", каза още министърът.

Десислава Танева припомни, че стопаните ще имат възможност да кандидатстват за целия остатъчен бюджет, който е в размер на 237 млн. евро. "При първия прием бяха отпуснати 164 млн. евро, от които половината са отишли за проекти в зърнопроизводството", уточни още тя. По думите й, това показва, че зърнопроизводителите не са ощетени по никакъв начин от въвеждането на новите приоритети през настоящия програмен период 2014-2020 г. Танева поясни, че по тези одобрени проекти в зърнопроизводство ще бъде закупена техника основно от биопроизводители.

Министърът на земеделието и храните подчерта, че независимо от трудностите, с всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и обемите на всички подсектори в земеделието в България. "Това е благодарение на новите агротехнологии, които всеки земеделец следва да прилага, защото те ще доведат конкурентоспособност на общия европейски пазар”, допълни Десислава Танева.

На официалното откриване на изложението присъстваха и заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и британският посланик Ема Хопкинс.

Водещи

Най-четени