МЗХ: Цените на дървесината трябва да падат 09.01 | 13:40

Засилват диалога с бизнеса в горския сектор

От Десислава Маданска

Цените на дървесината трябва да вървят надолу. Това става ясно от направения анализ на пазара,заяви зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова на среща с представители на браншовата организация "Асоциация Български гори”. Тя добави, че в момента подробно се разглеждат резултатите от първата тръжна сесия, съобщиха от ресорното министерство.

Маринова увери, че диалогът с бизнеса в горския сектор ще бъде засилен.

"Важно да има сигурност на ангажираните в този бранш”, акцентира зам.- министърът.

Според нея нови пазари могат да се отворят след сертифицирането на горите, като в момента този процес се ускорява. Освен икономическа полза горската сертификация в екологичен план ще допринася за запазване и на биологичното разнообразие.

На срещата бяха обсъдени още въпроси, свързани с разширяването на горската пътна мрежа, подвозът на дървесина, срокът на валидност на превозния билет, както и променените текстове в Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии. Акцент бе поставен и върху необходимите действия за усвояване на дървесината, пострадала от биотични и абиотични въздействия. Двете страни изразиха готовност за партньорството.

Водещи