МЗХ иска актуализация на бюджета, за да изплати обезщетенията за "син език" 06.11 | 14:40

Очаква се през февруари да бъдат доставени ваксини срещу болестта

От iNews.bg

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) настояват за актуализация на бюджета. Идеята е в нея да бъдат включени разходите за обезщетенията за епидемията от "син език". "Апелирам народните представители за актуализация на бюджета, за да можем да обезщетим всички земеделски стопани за загубите, свързани с болестта "син език", заяви служебният агроминистър Васил Грудев.

Той коментира, че се очаква през февруари 2015 г. да бъдат доставени ваксини срещу болестта. По неговите думи в момента текат разговори за договаряне по тези доставки. Очаква се ваксинацията да се проведе между март и април.

По отношение на размерът на обезщетенията Грудев обясни, че те ще са по средна пазарна цена по вид животно като тя ще се вземе от данните на НСИ за съответната област за месеца преди възникване на болестта.

Служебният министър коментира, че компенсациите ще се изплащат от Агенцията за безопасност на храните. Той припомни, че бяха отпуснати 1,8 млн. лева за мероприятия за ликвидиране на огнищата на "син език".

"От тях 1,3 млн. лева са за обезщетения на принудително убити животни, но тази сума е крайно недостатъчна. Затова апелирам народните представители за актуализация на бюджета", каза Грудев.

Водещи

Най-четени