МЗХ работи за излизане на горското стопанство от сивата икономика 31.01 | 14:33

Работи се и за по-голяма заетост в сектора

От Мая Александрова

Министерството на земеделието и храните работи за създаването на повече заетост и за излизане на горското стопанство от сивата икономика.

Това съобщи зам.-министърът Валентина Маринова на среща с браншовите и синдикални организации в сектора.

"Носим отговорност с действията си към тях, затова трябва да работим ръка за ръка с бизнеса и синдикатите", подчерта Маринова.

Маринова информира, че правителството е приело постановление, засягащо горския сектор, с което се намалява с 50% стойността на таксата, внасяна във фонд "Инвестиции в горите", в случаите, когато се ползва съхнеща дървесина. Така крайната цена на падналата и съхнещата дървесина ще бъде значително по-ниска.

"Промяната, освен че удовлетворява исканията на бизнеса от горския сектор, ускорява и процеса на
приоритетното усвояване на този тип дървесина, а санитарните сечи са необходими за поддържането на горите в добро здравословно състояние", е посочила зам.-министърът, цитирана от БТА.

Според нея е нужно още внедряването на нови и безотпадни технологии в сектора, за да може да се увеличи добавената стойност на горските продукти, както и да се създадат нови работните места. Отбелязана бе и важността за сертифицирането на горските територии.

От Асоциацията на горските фирми в България представиха основните приоритети за излизането на бранша на светло.

На първо място това е въпросът за необходимостта от скорошното приемане на Закон за браншови организации, който ще помогне на бизнеса да бъде по-конкурентоспособен на вътрешния и външния
пазар.

Водещи

Най-четени