МИЕТ решава за цената на тока 12.04 | 12:22

Става ясно дали гоним ЧЕЗ след 2 месеца и половина

От Христина Рафаилова

Решението дали ще има увеличени на тока от 1 юли е в ръцете на икономическия министър. Това стана ясно от думите на шефа на Държавната комисия юза енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова. Тя коментира искания скок на електроенергията от всички участници по веригата.

Възможното увеличение може да дойде заради поисканото поскъпване на въглищата. Заповедта за цената се подписва именно от ресорния министър, обясни тя.

Харитонова каза още, че могат да бъдат признати и някои други разходи. Такива са например тези за въглеродните емисии.

Шефът на ДКЕВР каза, че страната ни е била уверена от Брюксел, че ще получи дерогация – т.е. поскъпването ще бъде разпределено плавно, а не наведнъж. За да получат подобно отлагане, централите обаче трябва да направят инвестиции, което също е разход.

Харитонова каза, че ще се направи всичко възможно да няма поскъпване на електроенергията или поне то да бъде минимално.

На въпрос дали няма да се получи подобна ситуация като предишния скок на тока, при който увеличението беше много по-голямо от предварително обявеното, тя заяви:

"Ако това се случи, улицата ще ни разкъса".

Председателят на регулатора обеща, че разходите на дружествата и централите ще бъдат гледани под лупа.

Харитонова добави, че решението дали да бъде отнет лиценза на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" може да бъде взето най-рано след 2 месеца и половина.

Тя обясни, че след като получи отговори от двете дружества регулаторът трябва да изпрати запитвания и становища към редица ведомства. Сред тях тях са военното и вътрешното министерства, Комисията за защита на конкуренцията, Агенция "Държавна финансова инспекция".

Също така губернаторите на областите, в които работи ЧЕЗ, трябва да дадат своята позиция относно отнемането на лиценза.

По повод отпадналите актове на ДКЕВР в съда срещу ЕРП-тата Харитонова заяви, че те не са били разгледани заради чисто технически неуредици.

Водещи

Най-четени