МОСВ: Писмото на ЕК се базира на стар доклад 13.02 | 18:53

Става дума за мисия, проведена през септември-октомври 2013 г.

От Десислава Маданска

Писмото на Европейската комисия е базирано на констатациите в предварителния одитен доклад от мисия, проведена през септември-октомври 2013 г. Това посочват от министерството на околната среда и водите във връзка с изнесената по-рано информация за предупреждение от Брюксел за окончателно спиране на парите по програма "Околна среда".

От екоминистерството посочват, че във въпросния одитен доклад се изброяват вече констатираните в писмата, изпратени в края на миналата година, слабости в системите за управление и контрол в областта на обществените поръчки.

От ведомството изтъкват, че вече е изготвен съвместно с Упрвляващия орган на европрограмата план за действие. Мерките са насочени към възстановяване на плащанията от Брюксел, като планът е в процес на изпълнение от края на миналата година.

Той е представен пред националния одитен орган - Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" към Министерство на финансите и в Централното координационно звено в администрацията на Министерски съвет.

От екоминистерството посочват още, че плащанията по програмата ще бъдат възстановени след изпълнение на корективните мерки и тяхното подтвърждение от страна на одитния орган и службите на ЕК.

Водещи

Най-четени