МРРБ отлага с 1 г. изискванията, които ще оскъпят жилищата 19.06 | 12:00

Решението идва след отпор на строителните предприемачи, принудени да променят вече готови проекти

От iNews

Служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова отложи с 1 година действието на новите изисквания за достъпност на публичните и жилищните сгради от хора с увреждания. 

Въведени от началото на март 2021 г., те предизвикаха силно недоволство у строителните предприемачи и проектантите не само заради липсата на гратисен период. 

Според новата наредба за достъпна среда, в многофамилните сгради трябва да се предвидят повече общи части, по-големи коридори, врати, тераси, бани и тоалетни в жилищата, така че да е възможно придвижването на хора с инвалидни колички и патерици. От Националната асоциация на строителните предприемачи предупредиха, че това ще оскъпи с до 30-40% квадратния метър жилищна площ и поискаха преразглеждане на наредбата, така че новите технически изисквания да не важат за всяко жилище. По старата наредба от 2009 г., ако една сграда е с повече от 30 апартамента, задължително на партера ѝ трябва да се проектира апартамент за човек с увреждания - с широка тоалетна, широки врати и коридори. 

Предишното ръководство на МРРБ единствено склони да даде 45 дни отсрочка за вече готовите проекти за жилищни сгради. Със сегашното решение ще се даде възможност проектите, изработени по отменената наредба за достъпна среда, да могат да се внесат за одобряване по стария ред до март 2022 г.

"След обнародването на новата наредба през 2021 г., бяха получени множество писма с искане за удължаване на срока за влизането ѝ в сила, основно от професионални организации на участници в проектирането и строителството", посочват от МРРБ. От там признават, че първоначално даденият 45-дневен гратисен срок е бил недостатъчен "предвид удължаването на епидемичната обстановка в страната". Това затруднявало и забавяло работата на администрациите за издаването на документите по започнати процедури по изработване на устройствени планове и инвестиционни проекти. Днес МРРБ вече смята, че преработката на готовите вече проекти ще има неблагоприятни икономически последици за строителния бизнес.

"Промените са изключително нерационални, защото намаляват полезната площ на жилищата и ги оскъпяват, при това без да има реална полза за хората с увреждания - коментира Георги Шопов, председател на НАСП. - След упорита борба на нашата асоциация, успяхме да отвоюваме едногодишен срок, в който да важи старата наредба. Такава сериозна промяна не може да влезе в сила изведнъж. Има проекти за милиони, които би трябвало да се преработят основно, което е недопустим разход и загуба на време”.

"Усилията им оттук нататък ще са в посока търсене на реални решения, работещи за всички участници на жилищния пазар. За да не се сблъскаме със същите рискове и проблеми след изтичане на едногодишната отсрочка, е необходимо да оптимизираме правилата за достъпност. В новия си вид наредбата не е в полза нито за хората с увреждания, нито за обществото. Заедно с другите браншови организации ще използваме гратисния период за преговори с МРРБ  новите условия да не бъдат задължителни за всички апартаменти, а само за част от жилищата, отредени за хора с увреждания", заяви още Георги Шопов.

Автор: Мила Кисьова

Източник: СЕГА

Водещи

Най-четени