МРРБ проверява протестиралите строителни фирми за осигуровки 02.10 | 08:28

От iNews

В момента министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) прави проверка на протестиралите строителни фирми, за това колко служители имат и какви осигуровки им плащат. Това обяви пред БНТ служебният министър Виолета Комитова.

На 29 септември пътностроителни фирми излязоха на национален протест, като блокираха Триъгълника на властта в столицата, както и възлови точки от републиканската пътна мрежа. Причината за недоволството им бе липсата на финансиране. 

Комитова коментира тези действия така:

"За "целия строителен бранш", който протестирал тази седмица - изобщо не е вярно! По данни на НСИ в бранша има повече от 21 000 фирми със 155 000 работници. Тук говорим за 28-30 фирми, които протестират. Проверяваме сега колко работници имат и как ги осигуряват, но това е минимален брой нарочно организирани фирми да протестират, и те са тези, които системно взимат пари от държавата, за да ремонтират пътища. И са свикнали да взимат държавни пари - те са в привилегирована ситуация, подписали 5-годишни договори, че ще ремонтират пътищата на България, но ако само "ако има средства".

Служебният министър отново разказа за схемата за раздаване на огромни пари в пътното строителство:

"Заварихме задания за 382 млн. лв., с които да копаят (фирмите) и да ремонтират пътищата, но АПИ няма такъв бюджет. Тези фирми така са си работили вече 4 години - без бюджет, и накрая на годината по някакъв начин им се плаща - каза Комитова. - Протестът на тези фирми, които недоволстваха тази седмица, е политически мотивиран. Въпреки че с тези фирми често се срещаме и търсим начини за възстановяване на работата. Между 60 и 80 млн. лв. е струвало зимното почистване, а сега сме им гарантирали 100 милиона. Отварям скоба, че служебното правителство заради неразплатено зимното почистване през миналата година има толкова много задължения към тези фирми."

"Само (за изграждането) на магистрала "Хемус" има раздадени пари предварително, без обществени поръчки, допълни Комитова. Но има огромен риск парите да изчезнат докато започне строителството, или пък да фалират, докато чакат строителството, а вече им е предплатено на фирмите. Не казвам, че предплащането е укорително, но е много рисково за държавата", допълни служебният министър.

Тя коментира и появилите се информации за спрени строежи от министерството.

"Комитова не е спирала нито един строеж, а ако има такова нещо, моля, пратете до МРРБ, за да коментираме", каза тя и отдаде тези информации на предстоящата предизборна кампания.

"Почти всяко бързо строителство е незаконно", допълни още тя.

Водещи

Най-четени