МТ с указания за туроператорите при кандидатстването им за държавната помощ 29.06 | 17:34

Министърът на туризма Стела Балтова даде брифинг след среща с представители на протестиращите туроператори

От iNews

Министерството на туризма ще излезе утре с указания, които да улеснят туроператорите при кандидатстването за държавната помощ от 16,5 милиона лева.

Парите са предназначени за разплащане към клиенти с неосъществени пътувания през миналата година заради Covid пандемията.

Това стана ясно след среща на служебният министър Стела Балтова с протестиращите туроператори от сдружението "Бъдеще за туризма". 

"Аз мисля, че ще се постигне споразумение, което всъщност ще означава, че средствата ще бъдат разходвани правилно и прозрачно. Това е държавна безвъзмездна помощ, която е предназначен за тези туроператори, които изпитват ликвидност или частична ликвидност - имат затруднения, за да могат да върнат парите на гражданите - тези, които са платили техните почивки".

Опасенията на туроператорите са, че ако се стигне до нова нотификация от Европейската комисия за условията за кандидатстване, браншът няма да издържи.

Позицията обяви Павлина Илиева от сдружението  "Бъдеще за туризма".

"Това ни е супер крайна мярка, която ние да не можем да се възползваме от тази помощ и да обявим, че няма да кандидатстваме по нея, защото ако се наложи втора процедура, това означава месец и половина в най-добрия случай, така че не знам колко от туроператорите ще издържат на натиска, който ние имаме от клиентите".

Водещи

Най-четени