МФ: Покриваме четирите числови критерия за приемане на еврото 05.06 | 15:22

Не отговаряме само на условието за стабилност на валутния курс

От Мария Стоянова

България покрива четирите числови критерия за членство в еврозоната. Това посочват от финансовото министерство, базирайки се на Конвергентните доклади на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК).

Документът оценява готовността на страната ни заедно с още 7 държави-членки на Европейския съюз за приемане на единната валута. Това са Литва, Чешката република, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

От Министерството на финансите подчертават, че и по четирите числови критерия България е под референтните стойности. По отношение на ценовата стабилност, страната ни се справя успешно с годишна инфлация до май 2014 г. от -0,8% при референтни стойности 1,7%.

Бюджетният ни дефицит за миналата година е в размер на 1,5% от БВП и под горната граница от 3%. Съотношението брутен държавен дълг/БВП е 18,9% е значително под референтната стойност от 60%, подчертават от финансовото министерство.

Според критерия за конвергенция на дългосрочните лихвени проценти страната ни също се справя успешно. Дългосрочният лихвен процент за периода май 2013 г. - април 2014 г. е средно 3,5% при максимално допустими стойности от 6,2 на сто.

1299945

България е една от четирите страни, които изпълняват всички числови критерии за членство. С настоящите доклади Литва се допуска в еврозоната от 1 януари 2015 г., а Швеция още при създаването на еврото не идентифицира приемането на общата валута като цел.

Все още обаче не отговаряме на условията за стабилност на валутния курс, тъй като все още не сме член на валутния механизъм ERM II, който се приема като "чакалня" заеврозоната. Страните трябва да участват поне две години в този механизъм преди да въведат еврото.

Това са вторите два подобни доклада на ЕК и ЕЦБ след тези през 2012 г., които потвърждават, че България покрива всички числови критерии на еврозоната. 

Водещи

Най-четени