Майките на две деца вече ще вземат по 90 лв. за тях 23.10 | 08:46

Пенсионерите ще получат по 50 лв. коледни добавки

От Елица Елефтерова

От началото на следващата година майките на две деца могат да получат по 90 лева детски. Кабинетът ще предложи надбавката за второ отроче да е 50 лева, а за първо, трето и останалите да бъде по 40 лв. В момента надбавката е 35 лева и е замразена от четири години.

Дебатите за бюджета се водиха в присъствието на ръководствата на БСП и ДПС начело с лидерите Сергей Станишев и Лютви Местан, както и с шефовете на ключовите парламентарни комисии по бюджет, социална политика и регионално развитие – Йордан Цонев, Корнелия Нинова, Димчо Михалевски.

Освен заместниците на Станишев – Димитър Дъбов и Евгений Узунов, за преговорите с правителството в "Лозенец" бе и шефът на парламента Михаил Миков, съобщава в. "Стандарт". Социалистите били непреклонни в настояването си детските да се вдигнат от 2014 г.

"Имаме социална програма, не можем да не спазваме обещанията пред избирателите", е била категоричната позиция на "Позитано" 20. След дълги дебати изчисленията заковали на 5 лева увеличение за първо, трето и четвърто дете. Така от 35 лв. детските ще станат 40 лв. За 2-ро дете обаче увеличението ще е 15 лв. до 50.

В по-минималистичен вариант стои все още цифрата 35 лв. за първо дете и 50 лв. – за второ, но вероятно в зала депутатите ще гласуват за по-щедрия вариант. Първоначалното предложение на кабинета е детските добавки да се увеличат догодина на 40 лв. По разчети на финансовото министерство това ще струва 146 млн. лв. допълнителни разходи.

Социалният министър Хасан Адемов отказа да коментира промяната. "Дискусията продължава, търсим максималния вариант, с който да отговорим на очакванията на гражданите. Засега вариантите са няколко, окончателният ще стане ясен в петък, когато се публикува в сайта на финансовото министерство проектобюджетът за следващата година", отсече Адемов.

В момента 809 хил. деца получават месечни добавки от 35 лв. За хлапетата с увреждания те са в двоен размер. Годишната сума, която отделя държавата за този вид подпомагане, е 466 млн. лв. И догодина детски добавки ще се получават в семейства, в които доходите за всеки член не надхвърлят 350 лв.

Коледни добавки
Най-бедните пенсионери ще получат за Коледа по 50 лв. Това е решено на вечерното заседание между министри и депутати в правителствената резиденция "Лозенец" в понеделник.

Шефката на социалната комисия Корнелия Нинова също твърдо застанала на въпросната сума като минимален вариант за коледни добавки. Станишев се е застъпил за 50-те лева и уточнил, че това е един малък жест към възрастните хора с минимална пенсия.

Според разчетите по 50 лв. може да получат само пенсионерите с най-ниски пенсии. Друг вариант е бонусите да се дават от 0 до 50 лв., т.е. тези с най-високи доходи да не получат коледни добавки, а парите да растат с намаляването на пенсиите. Според трета сметка коледните може да са от 5 до 50 лв. пак по същата схема.

Водещи

Най-четени