Максим Бехар ще ръководи Световен център за мир и дипломация 28.08 | 14:11

Новата организация носи името на президента основател на Сейшелите Сър Джеймс Манчам

От iNews.bg

Българският бизнесмен Максим Бехар бе избран за председател на Борда на Световния център за мир и дипломация "Сър Джеймс Манчам". Официалното откриване на Центъра бе в столицата на Република Сейшели Виктория в присъствието на много политици от сейшелското правителство, дипломати и професори от местния университет, който е официалният партньор на Центъра, семейството на Сър Джеймс.

"Това бе една от последните мечти на моя голям приятел и ментор Сър Джеймс и съм изключително щастлив, че имаме възможност да я осъществим – каза Бехар по време на откриването на Центъра. – Идеята ни е постоянно да правим международни срещи и конференции както във Виктория, така и по света, за да дискутираме колко е важно в този размирен свят на тероризъм и бежанци да бъдем толерантни и да поставяме мира над всичко."

Сър Джеймс Манчам е първият президент на току-що получилите независимост Сейшели през 1976 година, месеци по-късно е свален с преврат от премиера на страната Албер Рене и когато в началото на 90-те години се завръща в страната, започва активна международна дейност, която води до последния си ден в началото на януари тази година.

Президент на Световния център за мир и дипломация ще бъде синът на Сър Джеймс – Александър, а Организационният комитет ще се ръководи от професор Денис Харди, заместник-ректор на Сейшелския университет.

В Борда на Центъра влизат известни политици и научни дейци като бившата австралийска министърка Лейди Карла Дейвис, Марк Донфрайд – директор на Института за културна дипломация в Берлин, професор Негослав Остоич – директор на Европейския център за мир в Белград, професор Гордън Андерсън – главен редактор на международния Месечник за световен мир, бившият български външен министър Соломон Паси, както и бившият сейшелски външен министър и сегашен министър на здравеопазването Жан Пол Адам.

Сър Джеймс Манчам ще бъде запомнен и като голям приятел на България, която той посещаваше често, и поддържаше приятелски отношения с много политици, сред които и Симеон Сакскобурготски.

Водещи

Най-четени