Максимална глоба за фирмата отговорна за загиналите строители 28.10 | 20:17

Масово се пренебрегват правилата за безопасност

От Цанка Донкова

Максимална глоба е получил работодателят на двамата строители, които загинаха при срутване в изкоп за канализация в Мездра. Това съобщи шефът на инспекцията по труда във Враца Румен Младенов, цитиран от в. "Стандарт".

При инцидент на 11 октомври, малко преди края на работното време, 23-годишният Димитър Георгиев от Роман е загинал на място, след като бе затрупан от тонове земна маса.

По-късно и немският гражданин Андреа Адилберг издъхнал в болницата.

Загиналият Димитър нямал трудов договор, защото едва същия ден тъста му го бил завел на мястото. Чужденецът бил с редовни документи.

По 15 000 лева за всяка от жертвите на злополука е глобата за фирма "ЛКС" ООД. Извършената проверка е установила, че изкопът не е бил обезопасен и това главно е причинило инцидента.

Това изискване се подценява поголовно, предупреждават от инспекцията по труда. безкрайното обжалване на процедурите е причината изпълнителите на подобни обекти да започват работа по тях по-късно. След това пък се наваксва като се работи с удължено работно време и през почивните дни.

"Едно съоръжение за укрепване на изкоп се поставя за 20 минути", разкри Румен Младенов.

Пресметнато е, че за толкова време може да се направи пет метра изкоп и затова то не е било поставено

До всички кметове в региона, които в момента изпълняват подобни проекти са изпратени писма от инспекцията. Те трябва да контролират дали се спазват стриктно изискванията по безопасност на труда.

Водещи

Най-четени