Малките земеделски стопани взимат 82 млн. евро по ПРСР 19.02 | 20:23

Не всички малки стопани отговарят на изискванията за финансиране

От Петя Бързилска

Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) съдържа тематична подпрограма с бюджет от 82 млн. евро, които са предназначени само за малки земеделски стопани. Това стана ясно от проекта на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за разпределението на бюджета от 2,3 млрд. евро по ПРСР до 2020 г.

На малките фирми вече няма да им се налага да се конкурират с инвестиционните проекти на големите производители. Това на практика ги остави в досегашния период без достъп до инвестиции за земеделска техника и създаване на алтернативен бизнес в селата.

По старата селска програма до малките стопанства са достигнали 99% от полагащите им се средства или около 56 млн. евро. С новите мерки за подкрепа субсидиите за малкия земеделски бизнес се увеличават с почти 24 млн. евро. От друга страна самият факт, че България е решила да изпълнява и тематична подпрограма в ПРСР, носи и допълнителен бонус от 10% към тези 82 млн. евро. Това съобщи за Econ.bg Божура Фиданска, експерт "подпомагане на малки стопанства" в Дирекция "Развитие на селските райони", която е Управляващ орган по ПРСР в министерството на земеделието и храните.

При добро усвояване на субсидията по проектите цялата финансова помощ за малките стопани може да достигне 90,2 млн. евро.

Малките земеделски стопанства в България са около 250 хил., но не всички отговарят на изискванията за финансиране, обясни Фиданска. Експертите са изчислили, че на тях отговарят само 23% от тях или 80 770 стопанства.

Агроведомството е решило първо да тества 1% от тях или около 2500, за да се провери действието на системата и при нужда да се направят корекции на мярката. По-вероятно е тя да стартира в началото на 2015 г., като ще обхване максимум 10% от малките стопани или около 25 000. Ако ЕК одобри новата ПРСР през септември, то мярката може да бъде отворена още тази година, обясняват от земеделското министерство.

Какво всъщност значи малко стопанство, има ли изискване за минимален размер на обработваемата площ и по какви мерки ще кандидатстват стопаните може да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени