Малките и средни предприятия излизат на свободния енергиен пазар? 25.10 | 16:48

Малките магазинчета и кафенета ще останат защитени потребители, каза шефът на ДКЕВР

От Деляна Петкова

Малките и средни предприятия може да излязат на свободния пазар на електроенергия. Това ще стане с промени в Закона за енергетиката, които в момента се обмислят. 

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Има опасения дали малките и средни предприятия са готови сами да си търсят снабдител на ток, затова на първо време функцията на краен снабдител може да се поеме от НЕК, допълни още Семерджиев.

В момента защитени потребители са битовите потребители, административните учреждения и предприятията с до 50 души персонали и с оборот до определена граница. Излизането на всички индустриални предприятия на свобдния пазар не означава, че те ще плащат по-високи цени за електроенергия, увери още шефът на ДКЕВР.

По неокончателна и непотвърдена информация в момента цената на електроенергията на свободния пазар е сходна с тази на регулирания, каза председателят на ДКЕВР и добави, че по-точни данни ще има към края на годината. Ангел Семерджиев заяви, че със сигурност на свободния пазар трябва да излязат предприятията, присъединени към мрежата средно напрежение. Малките магазинчета и кафенета ще останат защитени потребители, добави той.

Най-четени