Малкият и среден бизнес в еврозоната страда от липсата на кредити 27.04 | 15:41

В същото време достъпът до банкови кредити се подобрява, макар и бавно

От Ивайло Ачев

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува днес (27 април) резултатите от четвъртия си доклад "Изследване на достъпа до финансиране на малкия и среден бизнес в еврозоната", става ясно от съобщение на официалния сайт на банката. В проучването са участвали 7 532 компании.

Съгласно данните между септември 2010 година и февруари 2011 година нуждите от външно финансиране на малкия и среден бизнес в еврозоната са се увеличили леко. В същото време достъпът до банкови кредити се подобрява, макар и бавно.

От гледна точка на фирмите достъпът до банкови заеми се е подобрил с 3%, до -9%. От друга страна обаче се увеличава процентът на компании, сочещи достъпът до финансиране като основен проблем (16%).

За проучването е взета информация най-вече от Франция, Германия, Испания и Италия – по 1000 компании. Най-малко отговори са търсени от фирми от Ирландия, Гърция, Австрия и Финландия – по 500.

Компаниите са от четири сектора – промишленост, търговия, услуги и строителство. Най-много са от сферата на услугите, а най-малко – от строителния сектор.

Водещи