Мамят ни с етикетите на храните 22.02 | 13:21

Новият трик е да не се пишат смущаващите съставки на сладкарски изделия

От Георги Георгиев

Нов вид измама, прилагат производители на храни у нас. Те са се изхитрили да не отбелязват на етикетите смущаващи съставки в храните, заради присъствието на които потребителите може да се откажат да ги купят.

В торти, пастички, петифурки, кейковете, мъфини, плодови пайове, соленки и т.н. подобни сладкиши няма и грам каквато и да е мазнина, откри проучване на сайта "Всеки ден".

И без да е сладкар професионалист, всеки знае, че в рецептата на подобни захарни изделия винаги има някаква мазнина - с малки изключения. Най-добрият вариант е истинското краве масло или пък олио, за да е "постен" сладкишът, категорични са топ сладкарите.

Родната индустрия обаче по отколешна традиция бълва торти и всичко останало за десерт с маргарин или по-модерното напоследък палмово масло.

"Производителите не само у нас използват най-вредните мазнини, защото са евтини, а и не са забранени. В България истинското масло в хранителните продукти изчезна. Използва се рядко само в скъпи ресторанти със свои сладкари или в бутикови сладкарници", коментира инспектор по безопасност на храните.

Той уточни, че няма забрана за палмата и за маргарина, макар срещу тези вече доказано вредни за организма мазнини на Запад да има остра реакция.

"Задължително е обаче на етикета на всяка храна да бъде отбелязано абсолютно всичко, което е вложено при производството", припомни специалистът. Той подчерта, че "спестяването" от етикетите на маргарин, палмово масло или каквото и да е друго е грубо нарушение на Закона на храните. За лъжливи етикети производители можело да отнесат глоби и по 100 хиляди лева.

Водещи

Най-четени