Манипулирането на LIBOR и EURIBOR вече е престъпление 25.07 | 15:11

Комисията предприе действия във връзка със скорошния скандал с междубанковите лихви

От iNews.bg

От месеци в Европа се дискутира скандалната ситуация с LIBOR - London Interbank Offer Rate или средният лихвен процент, предлаган на Лондонския междубанков пазар. 

Това е най-широко използваната основна лихва за краткосрочни междубанкови заеми и то най-вече защото повечето от най-големите кредитополучатели заемат средства на борсата в Лондон. В началото на годината обаче стана ясно, че има данни, че банки да давали неверни прогнози за лихвените проценти.

"Всяко манипулиране или опит за манипулиране на такива ключови референтни показатели може да окаже сериозно влияние върху почтеността на пазарните отношения и би могло да доведе до значителни загуби за потребителите и инвеститорите или до нарушаване на функционирането на реалната икономика", коментират от ЕК днес в спезиално изявление по този случай.

И не оставят само с тези предупреждения, а предлагат и действия за справяне с този вид манипулиране на пазара. Част от тях са промени в регламента и директивата за търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, включително наказания за извършени престъпления.

С измененията категорично се забранява манипулирането на референтни показатели, включително LIBOR и EURIBOR, и това манипулиране се обявява за престъпление, допълват от Комисията.

На този етап Комисията не предлага определяне на минимални типове и равнища на наказателните санкции, но възнамерява да изиска от всяка държава членка да предвиди наказателни санкции в националното си законодателство, които да обхващат манипулирането на референтни показатели.

Водещи

Най-четени