Масови стачки парализират Гърция 05.11 | 07:08

Редица сектори ще протестират в следващите дни заради нови мерки за строги икономии

От Диана Цветкова

Вълна от протести ще залее от днес до края на седмицата Гърция заради обсъждането на нов проектозакон за драконовски икономии.

Правителството ще внесе в парламента новия пакет, който предвижда намаляване на разходите с 13,5 млрд. евро, увеличаване на данъците и мерки, които улесняват фирмите при наемането и уволняването на персонал, съобщава Reuters.

Общественият транспорт в Гърция ще стачкува в продължение на 24 часа. Днес (5 ноември) няма да се движат метрото в столицата Атина, тролейбусите и електрическите железници.

Във вторник към стачката ще се присъединят влаковете и корабите, които няма да се движат два дни.

Двата най-големи гръцки синдиката свикват за вторник и сряда всеобща 48-часова стачка. Очаква се на 6 ноември да има редица демонстрации в Атина. Журналистите, лекарите, транспортните работници и собствениците на магазини също планират да спрат да работят

В сряда, когато се очаква парламентът да гласува проектозакона, ще стачкуват и такситата, и частично ще бъде нарушено изпълнението на полетите. Тогава въздушното пространство на Гърция ще бъде затворено за три часа по обед.

Очаква се протестната вълна да блокира Гърция до 11 ноември, когато е предвидено гласуването на новите мерки за икономии.

Водещи

Най-четени