Масово изпращяваме на работа 15.06 | 17:51

Все повече излизаме в болничен заради психически проблеми

От iNews.bg

Почти на всеки усърдно трудещ се човек му се е случвало " да изпращи" на работа. Повечето хора в такова състояние си мислят, че са единични случаи. Оказа се, че все повече европейци имат психически проблеми, свързани с работата.

Изтощението, пристъпите на паника и безсънието тормозят все повече граждани на общността.

Според статистиката над 50% пропускането на работа поради заболяване се дължи именно на психически проблеми, пише Der Standart. Данните на здравната агенция на ЕС до 60 на сто от увреждания, получени по време на работния процес, се дължат именно на стреса в офиса. Поради тази причина стресът се превръща в един от най-големите психосоциални рискове в Евросъюза.

Подобни заболявания нанасят вреди не само на трудещите си, но и на бизнеса и икономиката. В рамките на Евроблока за лечението на ментални проблеми се харчат 240 млрд. евро годишно, като 136 млрд. евро от тях са загубите от намалената продуктивност и отсъствието от работа поради заболяване.

Поради тази причина европейската здравна служба провежда кампанията "Здравословно работно място – управление на стреса", за да намали рисковете и загуби от психологическите проблеми.

Инициативата има за цел да насърчава работодателите да предприемат мерки за добрия статус на служителите. В помощ на бизнеса в тази посока се разпространяват различни брошури и наръчници.

Водещи

Най-четени