Масово ядем вносни плодове и зеленчуци 02.06 | 08:45

Българската продукция често е в пъти по-скъпа, признават търговци

От Симеон Досев

Голяма част от плодовете, които присъстват на трапезата ни, са чуждо производство. Български са единствено част от доматите и краставиците, зелето, пресния лук и чесъна. Това признават търговци от най-голямата борса у нас, съобщава вестник "24 часа".

За сметка на това обаче се предлагат картофи от цели 6 държави – Австрия, Франция, Германия, Хърватия и Сърбия. Най-скъпа е френската стока, която на едро достига до 1,20 лв./кг, а най-евтина – сръбската по 60 ст.

Традиционното по-голямата част от доматите продължават да идват от Турция и Гърция. Тук отново цената на вносния продукт е в пъти по-ниска от българския – 1-1,50 лева за килограм спрямо 2,50 лева. Домати има още и от Македония и дори Албания.

Стария лук също рядко е родно производство, като главно такъв може да се намери наесен. През останалото време се продава вносен, като най-големите количества идват от Египет. Продукция идва още от Турция, Австрия и Холандия.

Отдавна няма и български чесън. В момента се предлага предимно от Испания, който по тържищата струва между 3 и 4,20 лв. за килограм. Големи пратки зрял чесън влизат периодично и от Китай. Македонското зеле пък категорично бие българското по цена. Разликата е почти 2 пъти - 25 ст./кг срещу 40 ст.

Българските краставици в момента се  конкурират със стока от Албания, Гърция и Македония. Продават се от 50 ст. до 1,20 лв./кг на едро в зависимост от качеството. Чушките пък са предимно от Турция, но се срещат и гръцки. Цената е от 2 до 2,40 лв. за червения пипер.

Вносът е много силен и при плодовете. По борсите в момента на практика няма български ябълки, но е пълно с такива от Полша, Италия, Австрия и др. Родните круши също са дефицит.

Водещи