Махат данъка за пари, изкарани от вторични суровини 18.08 | 17:00

Ще могат да плащат в брой до 1200 лева годишно за метали

От iNews

Парите, които се изкарат от продажбата на вторични суровини, да не се облагат с данък общ доход. Това предвижда промяна в Закона за управление на отпадъците, през който се правят изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Новите текстове са публикувани за обществено обсъждане.

В мотивите се посочва, че от 1 януари 2007 г. е въведен данък върху доходите от продажба или замяна на движими вещи, когато се предават на лица, имащи право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци. По закон фирмите, които изкупуват вторични суровини, са длъжни да удържат и внасят окончателния данък в размер на 10%. Сега от екоминистерството, като вносител, предлагат да бъде премахнато облагането, защото смятат, че това изискване натоварва с допълнителни административни трудности компаниите от този бизнес и усложнява попълването на годишни данъчни декларации.

В мотивите е посочено още, че администрирането на този вид данък от бизнеса е

предпоставка за генерирането на сив сектор

и нелоялната конкуренция. Уточняват още, че ако бъдат приети така направените предложения, ще се засили преходът към кръгова икономика, а хората ще бъдат поощрени да събират и предават разделно отпадъци на упълномощените затова фирми.

Цените на вторичните суровини се вдигнаха. Килограм хартия се изкупува за 20 ст. При медта цената е 11,20 лв., оловото е 2,80, а бронзът - 7,75 лв. При черните метали цените варират от 220 до 380 лева на тон. Изкупуването на пластмасата също държи различна стойност според вида. За килограм бутилки фирмите дават 50 ст., при найлоните - 60 ст., а за друга пластмаса 40 ст. При цените за електронен скрап най-много се дава за керамични процесори. Цените могат да стигнат до 450 лв. за килограм, а най-малко - 120 лв.

В предложените промени в закона е записано още, че се

увеличава лимитът на плащанията в брой

за предадените вторични суровини. В момента той е 100 лева годишно, а се иска да бъде вдигнат на 1200 лв. Тази промяна се аргументира с това, че така ще се подобри събираемостта на отпадъците, защото ще има стимул да бъдат предавани на регламентираните за това места, както и ще намали разходите на операторите във връзка с извършването на банкови преводи.

Увеличаването на прага на кешовите плащания на сделките с метали цели намаляването на нерегламентираните сделки.

Друга разписана поправка позволява плащането да се извършва и чрез ваучери за храна вместо с пари. В бюджета за 2023 г. от Министерството на финансите предвидиха завишение с 400 млн. лв. на годишната квота, след като миналата година за първи път бяха гласувани 1 млрд. лв. Таванът, който може да получи работник или служител от своя работодател, е 200 лв. и няма да бъдат облагани с данък. Ваучерите ще могат да бъдат и в електронен вариант, но употребата им ще е възможна от 1 януари 2024 г. Паралелното им използване ще бъде до 30 юни 2024 г., когато е предвидено хартиените да отпаднат напълно, пише "24 часа".

 

 

Водещи

Най-четени