Машиностроене и енергетика - отраслите, които влизат във фокус 03.05 | 13:03

Екологията също се радва на интерес на Пловдивския панаир

От Ивайло Ачев

Машиностроенето и енергетиката са отраслите, в които се усеща съживяване след тригодишен кризисен период. Това показват заявките на български и чуждестранни компании за участие в Международния технически панаир в Пловдив, който ще се състои от 24 до 29 септември 2012 година.

Фирми от тези отрасли отсега се включват активно в най-авторитетния форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, организиран от Международен панаир Пловдив.

Екологията и управлението на водите са другите два отрасъла, които ще формират силни експозиции на ЕСЕН 2012. Това е продължение на тяхното внушително присъствие на миналогодишния Международен технически панаир, който мина под знака на зелените технологии. Той стартира със сделки на стойност 185 милиона евро, насочени към проекти за пестене на енергия и преработка на отпадъци. Сред общо 1482 компании от 44 държави имаше 244 нови изложители и 108 завърнали се. Дойдоха посетителите от 16 страни.

Очаква се засиленият интерес към Есенния панаир в Пловдив да продължи и тази година. Браншовете, свързани с енергетиката и водата, в момента са най-привлекателни за инвеститорите. Това подсказват резултатите от анкета на Националния статистически институт. Двата сектора имат най-голям дял в очакваните инвестиции през тази година (46,6%) и се прогнозира увеличение от 39% спрямо 2011 година. На второ място с дял от 32% са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, като се предвижда нарастване с 35,6%. С повишаване на износа са свързани надеждите за ръст в машиностроенето.

За да подкрепи бизнеса в неговите усилия за справяне с кризата, Международен панаир Пловдив предлага редица улеснения за участниците в ЕСЕН 2012. Отстъпките в наемните цени са до 35% за покритите експозиционни площи и до 45% за откритити. За постоянните изложители има допълнителни бонуси за поредни участия. При плащане на 50% от стойността на заявените услуги до 31 юли 2012 г. фирмата получава и 5% отстъпка върху внесената сума.

Водещи

Най-четени