Мая Манолова поиска законова защита на малките производители 25.06 | 16:29

Само в Кюстендил, заради капризите на природата, добивът на череши е спаднал на 2 хил. тона

От iNews.bg

"Готова съм да инициирам законодателни промени, които ясно да регламентират как се защитават малките производители на плодове и зеленчуци, при такива бедствени ситуации, които унищожават реколтата им”, обяви в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова.

Тя посочи, че идната сряда ще има среща с министъра на земеделието и храните, на която ще постави темата за обезщетяване на черешопроизводителите.

Мая Манолова посочи, че от пролетните измръзвания са пострадали предимно малките производители на плодове в региона, които имат между 5 и 15 декара.

"Обикновено се събират и продават около 5 хиляди тона, а тази година са само 2 хиляди тона череши. Това говори, че има много пострадали насаждения. Аз съм готова да дам цялата си подкрепа на черешопроизводителите и да настоявам същото да направят и институциите”, каза Мая Манолова.

Тя посочи, че законодателната уредба не е съвършена, защото тя защитава по-лесно големите, отколкото малките, но въпреки това и дребните производители имат възможност да получат обезщетения.

Мая Манолова напомни на производителите на ябълки и сливи, чиято реколта също е поразена, да подадат заявления за получаване на обезщетения.

Водещи

Най-четени