Мебели от Китай конкурират родните производители 17.02 | 20:22

Част от търговците продават китайската стока като българска

От Георги Георгиев

Китайските мебели упражняват силен натиск върху българския мебелен пазар, на който се налагат успешно, каза Калин Симеонов, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост пред агенция "Фокус”. По думите му така е не само у нас, но и в цяла Европа.

През годините на криза, количеството мебели, които се внасят от Китай в ЕС, продължават да растат. В Америка според Симеонов, ситуацията била същата.

Качеството на китайските мебели, продавани у нас, не било лошо, споделят от родния бранш. Китайците конкурират с добре организирано производство, квалифицирани средни работници и с ниски цени.

Някои търговци правят малки трикове – продават китайски и български мебели, но обявяват например, че всички са български. Иначе при проверка в магазин, става ясно, кои наистина са китайски, обяснява Калин Симеонов.

По думите му – китайците конкурират българските производители главно на вътрешния пазар и по-малко в чужбина.

Българските производители са най-силни в производството на столове и маси от букова дървесина. Те изнасят стоката си най вече за Италия, Германия и Великобринания, като предимството им пред китайската конкуренция е гъвкавостта и възможността за бързо изпълнение и доставка на по-малки по обем поръчки.

Водещи

Най-четени