Между 4 и 6 хил. български фирми могат да изнасят, но не го правят 25.07 | 14:20

Това заяви зам.-министърът на икономиката в оставка Красин Димитров

От Мария Стоянова

Очаква се подобряване на българския износ през втората половина на годината. Това заяви зам.-министърът на икономиката в оставка Красин Димитров на среща с представители на търговско-икономическите служби и на бизнеса. 

"Между 4 и 6 хиляди български фирми имат потенциал да изнасят продукцията си навън, но не го правят", заяви той. По думите му поради тази причина министерството разработва методи за подпомагане на малките и средни предприятия с потенциал в тази сфера, както и обучение на персонала.

През 2013 г. страната ни е достигнала най-голямата абсолютна стойност на износа за последните 15 години – над 22 млрд. евро, допълни той и посочи, че е отчетен 7-процентен ръст на външната търговия през миналата година. Заради свитото търсене обаче е регистриран по-слаб ръст на вноса – 2,6%, посочи още Димитров.

Зам.-министърът коментира и влошените показатели в началото на годината. По думите му през първото тримесечие е имало забавяне, породено главно от кризата в Украйна и конюнктурата на международните пазари. Освен това са се понижили цените на някои основни стоки, които страната ни изнася.

"През май обаче тези негативни тенденции вече се преодоляват", заяви той. По отношение на Украйна Димитров припомни, че е била отворена специална телефонна линия, която да помага на българския бизнес, който не може да реализира сделките си в конфликтната страна, има стоки или неразплатени сметки там, предаде БТА.

Зам.-министърът уточни още, че износът вече е пренасочен към други държави, в които ще бъдат открити търговско-икономически служби. Това са пазарите от Северна Африка и Близкия Изток, сред които Катар, Алжир, Тунис, Пакистан, Индонезия, Монголия и др. Зам.-министърът подчерта, че от началото на годината вече има реализирани няколко големи проекта в Саудитска Арабия и Ливан.

Водещи

Най-четени