Международните товарни превози се съживяват 25.05 | 13:36

Отчита се оживление при превозените пътници и товари с воден транспорт, главно речен

От Деляна Петкова

Оживление при международните товарни превози отчете Националния статистически институт (НСИ). Превозените товари се увеличават с 40,5% на годишна база през първото тримесечие на годината, сочат данни на националната статистика.

Като цяло, превозените товари по суша за посочения период се увеличават с малко над 34 процента. Увеличение регистрират и вътрешните превози – с малко над 31 процента. За сравнение, по същото време на миналата година превозените товари намаляваха с близо 27%.

56% от общото увеличение при товарните превози се дължи на товарния автомобилен транспорт и нарастването на превозите при нещо с близо 3 000 т., посочват още от НСИ.

Намаляват обаче превозените пътници през първото тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Ръст отчитат превозените пътници при международните превози (9,7% на годишна база), но поради незначителния им относителен дял от общия брой превозени пътници – 0,2%, те не оказват съществено влияние върху общата тенденция, поясняват от института.

По-слабо е намалението на превозените пътници при железопътния транспорт в сравнение с превозените пътници от автобусния транспорт.

Данните на НСИ показват още, че спадът на превозените товари с воден транспорт се забавя. През първото тримесечие на 2011 г. количеството на превозените товари от водния транспорт намалява с малко над 10 на сто на годишна база при повече от 24%, регистрирани за същия период на миналата година. Увеличено е количеството товарни превози с речен транспорт, но това не успява да компенсира спада при морския, поясняват от статистиката.

Отчетено е и увеличение на пътниците, превозени с воден транспорт, през първите три месеца на годината, като отново се увеличават пътническите превози с речен транспорт, докато през миналата година те намаляваха с над 33 процента.

Водещи

Най-четени