Междуфирмената задлъжнялост е намаляла наполовина 04.11 | 18:23

От догодина рязко пада и административната тежест за бизнеса

От Христина Рафаилова

Мерките на управляващите за намаляването на междуфирмената задлъжнялост вече дават резултат. След като държавата започна да се разплаща с бизнеса дълговете  между предприятията са редуцирани наполовина. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева в Хасково. 

Тя отчете, че към края на септември фирмите са разплатили помежду си така, че дължимите суми са намалели до около 36 млрд. лева.  

Въпреки положителната статистика редица държавни и общински предприятия, както и местната власт, все още не са се разплатили с бизнеса.  

Напредък има и в коректността на работодателите при изплащането на забавените заплати на служителите си. 111 са фирмите, които не се разплащат с персонала си, стана ясно от думите й. 

Бобева информира, че от началото на следващата година ще има съществено намаляване на административната тежест за бизнеса. 

Тя каза, че с цел да се подпомогне предприемачеството ще се създаде информационен портал за отпадналите или ограничените режими, уточнява БТА. 

Вицепремиерът каза, че са работи за намаляването на разходите на болниците с около 30% при закупуването на лекарства. Това ще стане чрез виртуален пазар за търговия на медикаменти. 

Бобева вече е събрала екип, който да разработи платформата за централното пазаруване на медикаментите и консумативите.

Водещи

Най-четени