Менда Стоянова: Опитахме се да дадем шанс за оздравяването на КТБ 31.10 | 22:49

БНБ нарочно бездействаше, проспа пет месеца на специален надзор

От iNews.bg

Опитахме се да дадем шанс за оздравяването на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) АД. Каквото и решение да се вземе за банката, то ще бъде лошо. Това заяви депутатът от ГЕРБ и шеф на временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на БНТ по поводвзетото днес решение БНБ да не бъде задължена да оздравява банки с отрицателен капитал, в които влиза и КТБ.

"Ситуацията там е такава, че не само че не може да се спаси банката, а и при всички видове изходи от тази ситуация ще има пострадали и то много", каза Стоянова.

Тя беше категорична, че особеният надзор над КТБ е допринесъл за дупката и състоянието на банката.

"Петте месеца на специален надзор бяха проспани от БНБ, може би нарочно бездействаше, за да изправи политиците в последната минута пред трудното решение да търсят инвеститор или не", каза Стоянова.

Тя обясни, че е направен опит за отсрочка с цел, ако има потенциални инвеститори, които желаят да вложат пари в банката, да го направят. 

Менда Стоянова каза, че днес в Народното събрание Иван Искров е представил писмо, в което има извлечение от официалната оферта, подадена снощи късно от потенциалните инвеститори – Оманския фонд и още двама инвеститори – Фонд ЕПИК.

Шефът на бюджетната комисия смята още, че за спасяването на една банка трябва да се ангажира публичен ресурс, но той не бива да бъде по-голям от размера на гарантираните депозити.

Ангел Джамбазки от Патриотичен фронт, заяви, че личната му позиция, както и тази на ПФ, е същата като по време на изборите и още откакто въпросът стана наболял – гарантираните влогове на хората трябва да бъдат изплатени, защото това е по закон. Той обясни, че на много хора животът им зависи от това, а също и много малки бизнеси са зависими от това решение. Парите на общините, парите на тези промишлености, които създават и издържат работни места, трябва да бъдат защитени по някакъв начин.

Водещи

Най-четени