Ментетата у нас намаляват със 72% за година 03.08 | 16:50

Най-много фалшификати през 2013 г. са дошли от Китай, сочи доклад на ЕК

От Мария Стоянова

Огромен спад в броя на ментета, хванати по българските граници, отчитат граничните служби. Според доклад на Европейската комисия броят на фалшивите стоки, заловени по границите у нас, намалява със 72% през 2013 г. спрямо година по-рано.

Италия е първенец по фалшификати. Според данните в страната броят им надвишава 4,9 млн. Отчетен е обаче спад спрямо предходната година – с 19%.

Най-тежко е положението в Полша, където броят на конфискуваните продукти е нараснал със 786% за година през 2013 г.

Отличник в това отношение е Малта, където броят на заловените по граница фалшиви предмети намалява със 713% през 2013 г., но все още цифрата им е висока – над 1 млн. Най-малко пък е броят им в Естония – едва 4 хил.

Най-голям дял от заловените фалшификати в Европейския съюз държат дрехите – 12%, следвани от лекарствата – 10%.

Основният вносител на ментета продължава да бъде Китай, посочва още ЕК. Страната доставя 66% от всички фалшиви предмети , а 13 на сто идват от Хонг Конг. Други водещи страни в това отношение са Турция при парфюмите и козметиката и Египет при храните.

Като цяло в Европейския съюз през миналата година са заловени близо 36 млн. стоки, за които се подозира, че нарушават правата на интелектуална собственост. Въпреки че стойността е по-малка от предходни години, обемът на конфискуваните предмети се равнява на 760 млн. евро. 

Водещи

Най-четени