Менюто на лятната трапеза ни излиза тънко 10.08 | 17:58

Цените на плодовете и зеленчуците продължават да падат през август

От Мина Стойчева

Приготвянето на ястия за лятната ни трапеза излиза все по-тънко. Причината е, че цените на плодовете и зеленчуците продължават да падат през месец август. Любимата шопска салата на българина, например, ще ни струва доста по-малко този месец, защото краставиците са поевтинели с 25,9%, като се търгуват максимум по 1 лв. за килограм. Другугият важен компонент в салатата - доматът, също излиза по-тънко със 17,1 на сто. Килото се продават по 1,16 лв. Това показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Заедно с това морковите и картофите също са поевтинели от началото на месеца. Цената на първите се е понижила с 15,9%, а тази на вторите – с 5,1%.

Разхладителните и сочни дини се продават значително по-изгодно през август. По пазарите тяхната стойност е намаляла с 26,1%, като килограм от сочния плод излиза по 0,31 лв. Пъпешите пък се търгуват с 14,4 лв. по-евтино, като килото е максимум 0,77 лв. На сергиите ябълките вървят средно по 1,40 лв. При лимоните обаче се забелязва увеличение в цената с 33% до 4,20 за килограм.

Кравето сирене излиза средно по 5,63 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - по 10,82 лв. за килограм. Намаление се наблюдава при цената на каймата - с 2,9 % до 4,70 лв. за кило. Олиото и яйцата пък поскъпват минимално.

Данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища показват, че индексът на тържищните цени е паднал до 1,272 пункта. Месец по-рано той беше в рамките на 1,259 пункта. Това е и най-ниската негова стойност от началото на годината. Очаква се през следващите седмици той да се понижи. 

Водещи

Най-четени