Месечната инфлация през април е 0% 13.05 | 17:50

На годишна база НСИ отчита дефлация от 2,2 на сто

От iNews.bg

Месечната инфлация през април е 0%. На годишна база е отчетена дефлация от 2,2 процента, съобщават от Националния статистически институт (НСИ). От началото на година също е отчетена дефлация от 1 процент.

Средногодишната инфлация за периода май 2015 - април 2016 г. спрямо периода май 2014 - април 2015 г. е минус 0,4%.

През април 2016 г. спрямо предходния месец са поскъпнали облеклото и обувките – с 4,8 на сто, с 0,5 на сто са увеличили цените си алкохолните напитки и тютюневите изделия. Ръст са отчели още стоките и услугите в здравеопазването, образованието, разнообразните стоки и услуги. От НСИ регистрират намаление при хранителните продукти и безалкохолни напитки; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива; обзавеждане за дома, домакински уреди; съобщения; развлечения и култура. Цените при транспорта остават на равнището от предходния месец.

При хранителните продукти намаление е отчетено при зеленчуците – краставици, марули, пресни зеленчукови подправки, зелен лук; хляб; макаронени изделия; газирани напитки; бира.

По скъпо през март са се продавали домати, цитрусови и южни плодове, сирене, олио, картофи, захар, кафе.

През април 2016 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: централно газоснабдяване - с 14,4%, газообразни горива за битови нужди, топлоенергия - с 5,1%, мебели и предмети за обзавеждане, перални и съдомиялни машини, климатични инсталации. Също така газ пропан-бутан за ЛТС - с 2,5%, метан за ЛТС - с 5,7%, услуги по краткосрочно настаняване, градинарство и цветарство.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите са се увеличили цените на течни горива за битови нужди - с 0,1%, дизелово гориво - с 0,6%, бензин А95Н и бензин А98Н - с по 0,5%, пътнически въздушен транспорт - с 2,5%, кина, театри, концерти, прахове за пране, продукти за лична хигиена и козметични продукти.

 

През април 2016 г. цените на лекарствените продукти и цените на лекарските услуги са се увеличили с по 0,3%, стоматологичните услуги остават на ниво от предходния месец.  

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени