Метрото направило София европейска столица 09.11 | 10:30

2 млрд. лева са инвестирани по европейски програми в столицата, посочи Фандъкова

От Ралица Стоянова

"София дава добър пример за близостта на европейската политика до живота на хората. С метрото свързваме модерна Европа с Антична Сердика". Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на семинар на групата на ЕНП в Комитета на регионите на тема "Големите градове – генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентноспособност в регионите”, информира агенция "Фокус".

Тя посочи, че в града са инвестирани над 2 млрд. лева чрез европейските програми. Основните акценти са зелените политики, енергийната ефективност на сградите, подмяната на осветлението. "София има всички достойнства, за да бъде европейска столица на културата през 2019 г.", смята Фандъкова.

"София доказа, че е европейски град", каза от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Ще продължим да инвестираме в зоните от гледна точка на градско развитие, транспорт, детски площадки, развитие на образователна, социална, здравна инфраструктура. Основният приоритет, на който стъпваме, е Стратегия 2020”, добави министърът.

Тя каза, че се планира разширяване на дейностите, свързани с финансовия инженеринг. Търсят се стимули, с които да се предостави възможност на частните собственици да санират сградите и да променят облика на градовете.

"Задачата, която сме си поставили за периода 2014 – 2020, са 2,4 милиарда евро инвестиции, за които ще преговаряме с Европейската комисия. До края на декември ОП "Регионално развитие” трябва да бъде готова и разработена в детайли, каза Павлова.

"През изминалите години София е постигнала огромен напредък," каза председателят на групата на ЕНП в Комитета на регионите Михаел Шнайдер. Според него един от най-успешните проекти е разширяването на метрото. "В момента се провеждат преговори за бъдещето на структурните фондове. Много важно е да покажем добри практики. В България наблюдаваме много положително развитие", каза още Шнайдер.

 

Водещи

Най-четени