Минимум 1000 лв. за шофьорски курс след Нова година, ако вземем изпита от раз 27.12 | 12:10

Цената на книжката скача с 25% заради скъпите винетки и изисканите от ЕС нови методи за безопасно шофиране при обучението и изпита на кандидат-водачите

От iNews.bg

Заради скъпите винетки шофьорските курсове стават 1000 лв. след Нова година. Това обаче ще е минималната им цена, ако все пак успеем да си вземем изпитите от раз и не се налага да доплащаме за допълнителни учебни часове в случай, че ни късат.

Поскъпването на шофьорската книжка ще е с около 25%. Това съобщи за ТВ Европа председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Той обясни, че новите цени са вследствие на поскъпването на винетните стикери. В момента курсът за обучаващите се шофьори струва 800 лв.

Освен това автоинструкторите настояват за нов метод на провеждане на шофьорския курс и изпити, както и за въвеждане на предмет безопасност на движението още от детската градина, с цел повишаване на компетентността и безопасността на младите водачи и на пешеходците.

"Скъпите винетки, които ще плащаме, ще оскъпят и шофьорските курсове. В обучението на кандидат-водачите има заложени часове по кормуване извън града. Това означава, че автошколите ще са принудени или да вдигнат цената на курса, или да не провеждат извънградско обучение. По-вероятното обаче е първото и курсът ще скочи с около 25% през новата година", поясни Иванов.

2015 г. е сред най-черните години по отношение на жертвите на пътя у нас. Загиналите са 670 души, припомни шефът на организацията. Затова автоинструкторите искат драстична промяна на начина на провеждане на шофьорските курсове и изпити.

 

Една от промените е изпит с GPS, при който кандидат-водачът ще е сам в автомобила. Друга важна промяна, за която настояват от бранша, е въвеждане на часове по безопасност на движението в детските градини и училищата.
Такива са европейските директиви за безопасно шофиране, казват от бранша. И се обосновават, че жертвите по пътищата в Испания са намалели с над 70% след въвеждане на част от тези мерки.

Водещи

Най-четени